Guest Post: DANIEL V. TĂNASE autorul cărții „Salvează-ți banii”

Omul este făcut să acţioneze în tot ceea ce face din două perspective: fie din dragoste, fie din frică. De fiecare dată când acţionezi din dragoste generezi optimism, pozitivism, motivaţie, încredere de sine, rezultate, pace interioară, iubire faţă de sine şi faţă de cei din jurul tău.

De fiecare dată când acţionezi din spatele fricilor generezi grijă, stres, anxietate, negativism, ezitare, demotivare, lipsă de încredere de sine, probleme, incertitudine şi multe alte lucruri şi emoţii legate de partea mai puţin frumoasă a vieţii. Se spune că viaţa este frumoasă şi merită trăită şi chiar aşa şi este.

Având în vedere acest aspect, precum şi cele precizate anterior m-am gândit să intru puţin în detaliu privitor la o frică, o teamă foarte des întâlnită şi anume – teama de a nu avea bani.

Contextul.

Teama, frica, senzaţia de frică apare dintr-un motiv simplu – este vorba de ceva ce vine din viitor. Pe axa timpului teama aparţine viitorului. Este posibilitatea ca un lucru rău să se întâmple şi pentru că nu ai controlul şi nici certitudinea că aşa va fi, atunci experimentezi acea teamă, oricare ar fi aceasta.

S-a făcut o statistică care spune că probabilitatea ca un lucru rău chiar să se întâmple este undeva în jur de 7%, restul de 93% din evenimente sau situaţii nu vor apărea niciodată în viaţa ta.

De unde apare această frică? Ei bine, ea vine încă din copilărie şi îţi explic imediat. Ea începe să fie cultivată încă de dinainte de şcoală când începi să explorezi lumea din jurul tău şi părinţii, bunicii sau alte persoane încep să-ţi adreseze propoziţii care încep cu „Nu”. De exemplu, „nu călca în baltă”, „nu mai lua de pe jos”, „nu te mai duce acolo”, „nu mai pune mâna fără să te speli”, „nu mai împrăştia jucăriile” şi altele.

Apoi, la şcoală se continuă cu teama de a lua note proaste, teama de profesori, teama de examene, teama de şedinţe. După ce termini şcoala ajungi la teama de a nu găsi un loc de muncă potrivit pe măsura studiilor sau pur şi simplu teama de a fi şomer, teama de autoritate, teama de a nu încălca legea, teama de respingere, teama de a fi judecat până la teama de moarte sau de vorbit în public.

Teama de a nu avea bani.

Iată cum s-a programat şi contextul pentru a se manifesta teama de a nu avea bani. Ea este asociată şi cu teama de a pierde locul de muncă, teama de a nu-ţi merge afacerea, teama de a nu-ţi putea plăti facturile, teama de sărăcie.

Un alt aspect care conduce la teama de a nu avea bani provine din societatea de consum şi de modul cum sunt împinse către tine diversele produse, echipamente sau servicii de care ai nevoie sau pe care ţi le doreşti. Majoritatea celor care acţionează în domeniul marketingului şi publicităţii ajung la inima ta prin inocularea diverselor frici.

De exemplu, teama că maşina s-ar putea strica dacă nu foloseşti nu ştiu ce tip de ulei sau dacă nu alimentezi cu nu ştiu ce tip de combustibil cu cifră octanică ridicată. Un alt exemplu, asigură-ţi telefonul mobil pentru că este posibil să-l scapi pe jos şi doar înlocuirea ecranului performant te poate costa nu ştiu câte sute de lei. Exemplele pot continua la nesfârşit.

Ce este necesar să înţelegi este că a fost foarte bine studiat comportamentul tău ca şi consumator, iar marketingul, precum şi reclamele agresive au găsit o modalitate de a ajunge la inima ta. De ce acolo? Pentru că orice decizie pe care o luăm este emoţională, iar partea logică de justificare a deciziei apare întotdeauna după acceptarea la nivel emoţional.

Toate aceste lucruri înseamnă teama de a nu avea bani. Bani să-ţi repari maşina, telefonul, frigiderul, laptopul şi aşa mai departe.

Dacă nu ai văzut filmul „Inception” cu Leonardo di Caprio în rolul principal, îţi recomand să faci asta. Dacă l-ai văzut atunci poate ţii minte următoarea replică: „o idee odată încolţită în mintea ta, ea nu mai poate fi ştearsă.” Asta înseamnă că o teamă, odată încolţită în mintea ta, ea nu mai poate fi ştearsă.

În schimb, poate fi combătută, ştii cum se spune: „dacă îţi este teamă de ceva, singura soluţie este să-ţi înfrunţi temerile.”

Rezolvarea nu este simplă şi nici la îndemână. Teama de a nu avea bani face parte din modul în care relaţionezi tu cu banii în viaţa ta. Pentru o relaţie mai bună cu banii este necesar să începi să gândeşti diferit, ai nevoie de o nouă mentalitate şi de un nou mod de acţiune privitor la bani.

De ce? Pentru că astfel vei avea rezultate mai bune care vor conduce la emoţii pozitive, la mai multă linişte în ce priveşte banii, iar motivaţia şi încrederea de sine şi în modul în care te descurci cu banii vor fi alimentate în mod pozitiv. Emoţiile pozitive vor contribui la întărirea şi dezvoltarea unei mentalităţi întărite şi care, mai departe, ca într-un cerc va conduce la rezultate din ce în ce mai bune.

După cum cred că ştii deja banii sunt energie, iar în circuitul pe care tocmai l-am descris este vorba despre ce fel de energie pui tu în circuit. Banii sunt energie în mişcare la fel ca şi noi, iar dacă energia ta, precum şi cea pe care o pui în circuitul banilor este una negativă, atunci teama de a nu avea bani sau orice altă teamă legată de bani se va manifesta şi într-un viitor mai îndepărtat sau mai apropiat chiar vei rămâne fără bani.

Dă banii cu plăcere când plăteşti facturile, dă banii cu plăcere când îţi iei o îngheţată, dă banii cu plăcere când îţi cumperi o carte, dă banii cu plăcere când alimentezi maşina, dă banii cu plăcere când îţi iei un tricou nou.

Primeşte banii cu plăcere când vine salariul, primeşte banii cu plăcere când vinzi un produs sau serviciu, primeşte banii cu plăcere când vin pe neaşteptate, primeşte banii cu plăcere când vin şi sub forma cadourilor sau poate un simplu buchet de trandafiri.

Pune energie pozitivă în circuit nu doar când dăruieşti, ci şi atunci când primeşti. Astfel, teama de a nu avea bani se va diminua, prin simplul fapt că faci banii să circule şi faci acest lucru cu plăcere. Nu a zis nimeni că este uşor şi nici că se întâmplă peste noapte, dar nici Roma nu a fost construită într-o zi.

Ţine minte: dacă teama este ceva ce vine din viitor, atunci singura cale de a schimba viitorul este ca tu să acţionezi mai inteligent şi fără teamă în prezent!

 

Daniel Tănase – http://danieltanase.com

Autor, Antreprenor, Expert şi Mentor în Finanţe Personale, Blogger

PRODUSE

PARTENERI

INSCRIE-TE LA NEWSLETTER SI PRIMESTE CELE MAI NOI INFORMATII!

INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
SI PRIMESTE CELE MAI NOI
INFORMATII!

GDPR Consent

You have Successfully Subscribed!