Nu știu de ce prezit atât de târziu recenzia acestei cărți extraordinare. Poate pentru că acum este momentul ca aceasta să fie citită de cât mai mulți români. Și dacă am cititori politicieni cu atât mai bine. Poate o fac lectură obligatorie în școli și mai ales în Parlamentul României.

De ce spun asta? Pentru că este o carte despre neamul românesc, carte care răspunde la întrebarea DE CE? De ce românii sunt așa și așa? De ce nu reacționăm când ar trebui să o facem și de ce ieșim în stradă atunci când nu ar trebui să facem asta? De ce avem Guvernul, Președintele și parlamentarii pe care îi avem și nu alții de un alt calibru? De ce? De ce? De ce?

Tot ce vrei să știi despre structura noastră psihologică și sociologică. O carte recomandată tuturor studenților de  la Facultatea de Sociologie și Psihologie. 

O carte care mi-a fost recomandată mie și colegilor mei de clasă din clasa a XII-a a Liceului Spiru Haret București de către profa de filozofie a cărei soț a fost omorât în bătaie de către mineri,, la Universitate doar pentru că era profesor universitar și s-a întâmplat să iasă din Facultate,  la mineriada din 1991.

„Din psihologia poporului român” este cea mai tare carte din punct de vedere al documentării socio-psiho-istorice al unei națiuni de pe pământ. Reprezentativă pentru sfârșitul secolului XVIII – începutul secolului XIX, însă oricând de actualitate, autorul face referire la determinismul social.

Drăghicescu consideră că nu există popor în Europa care să nu fi îmbogățit sufletul românilor cu zestre mentală din mentalitatea lor. Face referire la popoarele care au travesat și au staționat mai mult sau mai puțină vreme pe teritoriul actual al României. Autorul are o abordare socio-istorică (ține seama de contextul istoric și trăsăturile popoarelor migratoare).

Voi prezenta acum o parte dintre trăsăturile poporului român, așa cum le descrie autorul:

 • Suntem neterminați din punct de vedere al desăvârșirii psihologice datorită contextului istoric de la acea vreme. Atunci nu ne erau definite granițele țării, nu aveam pe Eminescu poet național sau pe Brâncuși ca imagini reprezentative a României, nu exista o gramatică bine pusă la punct etc.
 • Suntem pasivi prin modestia cuminte și înțelepciunea resemnată care caută să prevină pericolele, înlăturându-le astfel.
 • Există o lipsă de dezvoltare unitară, omogenă care se reflectă în faptul că toți care au trecut pe la noi și-au impus propria religie, voință, limbă și organizarea lor statală.

Rezultă de aici alte trăsături la fel de puțin pozitive anume;

 1.  Lipsa de caracter propriu, de curaj și frica care au pus stăpânire pe sufletul românilor.
 2.  Nepăsarea și fatalismul, credința în soartă a dus la totala lipsă de încredere în noi înșine.
 3.  Lipsa de disciplină și graba cu care facem lucrurile au dus la nepăsarea pe care o avem față de ziua de mâine, nepăsare reflectată foarte bine de țăranul român de la finalul secolului XVIII – începutul secolului XX care obișnuia să ducă o viață de pe azi pe mâine

 O ultimă trăsătură negativă este lenea datorată faptului că țăranii nu munceau pentru câștigul lor ci pentru alții (asupritorii) care îi plăteau foarte prost sau deloc ceea ce i-a făcut să devenă vicleni și mincinoși.

Pas cu pas Drăghicescu trece la trăsăturile pozitive ale poporului nostru bazate tot pe evoluția istorică, iar prima dintre ele este:
 •  LIBERTATEA sau nevoia noastră de neatârnare datorată atâtor invazii care s-a răsfrânt și asupra familiei prin rata mare de divorțuri încă din acele vremuri.
 •  Orgoliul nobil sau mândria este o altă trăsătură pozitivă izvorâtă din dorința de neatârnare a țăranului român, de a nu fi slugă la străini. 
 •  INTELIGENȚA ridicată a românilor recunoscută și la ora actuală prin cantitatea de materie cenușie oferită la export, reprezentată de literatura bogată universală de pe teritoriul României mari.
 •  CREATIVITATEA și setea de frumos reflectate în poezie și picturi. 
 • VOICIUNEA spiritului cu o IMAGINAȚIE bogată și o MINTE pătrunzătoare, fac din necaz, haz devenind ironici și chiar sarcastici. Sunt plini de umor.
 • Românii sunt SUPERSTIȚIOȘI având credința într-o forță superioară, într-un unic creator, în Dumnezeu.

CONCLUZII 

Cartea asta a născut în mine o întrebare:

În ce măsură suntem deschiși în a evolua individual și colectiv și în ce măsură avem dorința de a schimba ceva la noi comportamental, de a transforma trăsăturile negative în altele noi, pozitive?

Răspunsul nu poate fi decât acesta:

În primul rând trebuie să devenim conștienți de zestrea genetică și istorică pe care o avem, să ajungem la un nivel de autocunoaștere lucid și real.
Apoi să acceptăm ce nu putem schimba, să schimbăm ceea ce nu ne place și putem schimba și să fim deschiși la evoluția popoarelor în general, împrumutând sau copiind ceea ce ne este de folos și renunțând la ce nu ne mai folosește. Ca o paranteză, primarul Oradiei copiază tot ce-i bun de la primarul New York-ului. Poate de aceea este cel mai frumos oraș din România la ora actuală.
Desigur că toate acestea cer timp și o bună cunaștere de sine coroborate cu o învățare continuă, evolutivă.
Totul în jur este într-o continuă dinamică și schimbare,

Cum legile fizicii clasice se schimbă și o bună parte dintre acestea au fost sfidate de fizica cuantică, la fel cred în modificarea profilului psihologic al acestui popor pentru o viață împlinită.
Știu că este posibil.

Cartea o poți comanda AICI: 

https://bit.ly/2AbXIcm

Se găsește și în varianta online, în format PDF.

P.S. Dacă iei cartea în format tipărit îți recomand să faci rost de edițiile mai vechi. Cartea se editează din 10 în 10 ani. Cu tot respectul pentru Editura VICOVIA, actualul tipar este greu de parcurs datorită hârtiei neon și a scrisului foarte mic. Am fost foarte frustrată cînd am descoperit-o în librării însă bucuroasă că a fost retipărită. Știu că are multe pagini însă pe viitor poate o tipăriți cu o hârtie de calitate și un font mai bun.

 

 

 

PRODUSE

PARTENERI

INSCRIE-TE LA NEWSLETTER SI PRIMESTE CELE MAI NOI INFORMATII!

INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
SI PRIMESTE CELE MAI NOI
INFORMATII!

GDPR Consent

You have Successfully Subscribed!