Pe principiul cere și ți se va da, căutam de mult să înțeleg în ce constă dieta cu fibre. Care sunt beneficiile acesteia?

De curând am citit un articol al unui medic japonez care vindeca multe forme de cancer cu o dieta cu fibre. Așa că astăzi a venit către mine acest nou guest post scris de Adrian Vigaru pe care te invit să îl citești mai jos.

Ce beneficii îți aduce o alimentație zilnică cu fibre?

Fibrele au un rol extrem de important într-o alimentație sănătoasă, dar cei mai mulți dintre noi consumăm mai puțin de jumătate din porția zilnică recomandată de medicii nutriționiști. Alimentația prin fibre presupune consumul părților de alimente vegetale pe care organismul nu le poate digera sau absorbi. Mai este cunoscută și sub numele de dieta cu furaje grosiere sau vrac și nu are calorii. Surse bune de fibre pot fi găsite în principal în două grupe de alimente: produse cereale (inclusiv cereale integrale, cum ar fi orezul brun salbatic, fulgii de ovăz) și legumele, fructele. Alternativele la carne, cum ar fi fasolea și lintea, de asemenea asigură o sursă bună de fibre. Fibrele se împart în două categorii, solubile și insolubile. Alimentele vegetale conțin ambele tipuri de fibre, în diferite grade, conform caracteristicilor plantelor respective. Când ne gândim la fibre ar trebui să luăm în considerare că nu este doar un simplu aliment pentru că fibrele sunt mai mult decât par la prima vedere. Ele conțin o varietate complexă de macronutrienți. Studiile au arătat că măsurarea conținutului total de fibre al unui produs alimentar este la fel de util ca măsurarea conținutului total de vitamine.

Beneficiile consumului regulat de fibre sunt asociate cu o rată semnificativ mai mică pentru bolile de inima și accidentul vascular cerebral. În plus, consumul crescut de fibre dietetice îmbunătățește concentrațiile serice ale lipidelor din sânge, inclusiv controlul glucozei în diabetul zaharat. Rezultatele studiului de urmărire a alimentatiei “Nutrition Trends VII survey” (Canadian Council of Food Nutrition, 2008) au indicat faptul că o mare majoritate a oamenilor înțeleg că anumite tipuri de fibre dietetice pot ajuta la reducerea colesterolului din sânge (74%), si că o dieta bogată în fibre poate ajuta la prevenirea cancerului de colon (78%). Tot acest studiu recomandă o alimentație cu fibre dietetice cuprinsă iître 21g – 40 g/zi.

Fibrele solubile și insolubile.

 Fibrele solubile se dizolvă și se descompun în apă. Atunci când se întâmplă acest lucru formează un gel gros: – Include pectina (un compus care ajuta la slabit și detoxifierea organismului). – Guma (se găsește în mod natural în fructe, boabe și semințe. Încetinește trecerea alimentelor prin tractul gastro-intestinal, ajută la scăderea colesterolului din sânge). – Mucilagiu (acesta este utilizat în medicină, deoarece ameliorează iritația membranelor mucoase prin formarea unui film protector).

Beneficiile fibrelor solubile

 • Prelungesc golirea stomacului, astfel încât zahărul este eliberat și absorbit mai lent
 • Se leagă cu acizii grași, care sunt punctul de plecare al formării grăsimii.
 • Reduc colesterolul și colesterolul LDL (Colesterolul rău), reducând astfel riscul de boli de inima
 • Reglează zahărul din sânge
 • Elimină toxinele și metalele nedorite
 • Încetinește absorbția de alimente după mese și prin urmare, este bun pentru persoanele cu diabet zaharat
 • Reduce efectele secundare ale radioterapiei
 • Reducerea riscului de boli

Cateva surse de alimentare cu fibre solubile: Fructe și legume, în special fructe de pădure, portocale, mere și morcovi, orz, sfecla, linte, ovăz, fulgi de ovăz, mazăre, etc … Citeste si: INTRA Lifestyles – 23 de extracte botanice. Tot ce-i mai bun din NATURĂ într-o singură sticlă (Schisandra, Ginseng, Rădăcină de Astragalus, Musetel, Reishi, Rădăcină de păpădie, Cascara scoarță, Rădăcină de lemn dulce, Boabe de ienupar, Maces, Lucerna, Pipsissewa, Radacina de cicoare, Floarea pasiunii, Polenul de albine, Gel de aloe vera, Cimbrul, Orz asiatic, Semințe de schinduf, Rădăcină de ghimbir, Semințe de țelină, Fructe Capsicum, Sarsaparilla) Fibrele insolubile nu se dizolvă în apă si nu se descompun în sistemul digestiv. Fibrele insolubile trec prin tractul gastro-intestinal aproape intacte. Acestea includ hemiceluloză și lignină. Este important să se consume atât fibre solubile cat și insolubile, având în vedere faptul că fiecare tip oferă beneficii unice.

Beneficiile fibrelor insolubile

 • Se deplasează intacte prin intestine și ajută la detoxifierea organismului
 • Controlează și echilibrează pH-ul (gradul de aciditate sau alcalinitate) din intestine
 • Angrenează mișcările regulate ale intestinului și previne constipația
 • Elimină deșeurile toxice din colon
 • Ajută la prevenirea cancerului de colon prin păstrarea optimă a PH-ului din intestine. Curață substanțele cancerigene din mâncarea ingerată. Mâncarea prost procesată pe care o cumpărăm astăzi de pe rafturile magazinelor
 • Ajută la eliminarea substanțelor cauzatoare de cancer din peretele colonului
 • Ajută la prevenirea hemoroizilor, varicelor, colitei și constipației
 • Ajută la pierderea în greutate
 • Ajută la scăderea nivelului colesterolului
 • Ajută la prevenirea formării calculilor biliari prin legarea cu acizii biliari, ceea ce duce la eliminarea pietrelor înainte de a se forma
 • Benefice pentru persoanele cu diabet zaharat sau cancer de colon

 Surse de alimentare cu fibre insolubile

 Cerealele integrale (paine, paste, fulgi de ovăz, cereale), piele de fructe, conopidă, rădăcină de legume, prune acre, grâu tărâțe, seminte de in. Sursa: PAUL KRAMER, Registered Nutritional Consultant, Canada Link de trimitere la articolul recomandat  mai sus. INTRA Lifestyles – 23 de extracte botanice. Tot ce-i mai bun din NATURĂ într-o singură sticlă http://produsebiomag.ro/produs/intra-lifestyles-plant?aff=22

PRODUSE

PARTENERI

INSCRIE-TE LA NEWSLETTER SI PRIMESTE CELE MAI NOI INFORMATII!

INSCRIE-TE LA NEWSLETTER
SI PRIMESTE CELE MAI NOI
INFORMATII!

GDPR Consent

You have Successfully Subscribed!